Алкохолот е опасен за младите луѓе и може да предизвика промени кои ќе влијаат на здравјето во текот на целиот живот.
Истражувањата на научниците ширум светот се повеќе ги побиваат бројните вообичаени претпоставки за возраста и алкохолот, како што е идејата дека континенталните Европејци имаат поздрава култура на пиење од Британците или Американците, и дека им дозволуваат на младите да пијат дома со оброците и на тој начин научете ги одговорна употреба на алкохол.
Дали овој научен доказ треба да ги промени постоечките закони за алкохол или не е сложено политичко прашање, но поголемата свест за фактите може барем да им овозможи на идните генерации да донесуваат одлуки за начините на кои тие се забавуваат – и може да им помогне на родителите да одлучат како ќе се однесуваат по прашањето на алкохол во својот дом.
Пред се, мора да се има на ум дека алкохолот е отров и дека се добро познати сите сериозни последици до кои тој доведува – почнувајќи од фатални несреќи, болести на црниот дроб и многу видови на рак. Дури и малите количества алкохол можат да бидат канцерогени, поради што Светската здравствена организација објави дека „кога станува збор за консумирање алкохол, не постои безбедна количина која не влијае на здравјето“.
Сепак, има неколку работи што ги јадеме и пиеме кои не носат никаков ризик, а опасностите обично се мерат со задоволството што може да го донесе консумирањето алкохол. Здравствените политики во повеќето земји се водени од принципот на ограничување на штети при прифаќање на умерена потрошувачка на алкохолни пијалоци.
Во Соединетите Американски Држави, на пример, тоа е дефинирано како не повеќе од два пијалоци дневно за мажи и не повеќе од еден пијалок дневно за жени . Иако пивото и виното генерално се сметаат за побезбедни пијалоци, според американските упатства, типот на пијалок не е важен фактор – наместо тоа, тоа е количината на консумиран алкохол: „Едно 350 милилитри пиво има приближно иста количина на алкохол како и 150 милилитарска чаша вино.“ или 0,5 милилитри шут алкохол.
Законодавството за возраста за купување алкохол следи слична логика на ограничување на штетата: законите ги штитат децата додека им дозволуваат на младите да донесуваат свои одлуки. Во повеќето европски земји минималната возраст е 18 години – во САД е 21 година.
Сепак, постојат голем број причини зошто алкохолот може да биде поопасен за помладите луѓе, дури и откако ќе го надминат законскиот минимум. Еден од нив е големината и обликот на телото. Тинејџерите не ја достигнуваат својата целосна висина додека не наполнат 21 година, па дури и откако ќе престанат да растат, сè уште им недостига многу од она што ќе го имаат во триесеттите или четириесеттите.
„Затоа пиењето една чаша алкохол доведува до поголема содржина на алкохол во крвта кај младите отколку кај возрасните“, вели Руд Родбен, постдоктор на Универзитетот во Мастрихт и автор на книгата Beyond Legislation, која го испитува консумирањето алкохол и стареењето.
Кога се пие алкохол, тој влегува во крвотокот и се шири низ телото. Достигнува до мозокот во рок од пет минути, лесно поминувајќи ја крвно-мозочната бариера која генерално го штити мозокот од штетни материи. „Релативно голем дел од алкохолот завршува во мозокот на младите луѓе, што е уште една причина зошто младите имаат поголема веројатност да добијат алкохолно труење“, истакнува Родбен.
Подеднакво важни се промените што се случуваат во внатрешноста на черепот. Во минатото се сметаше дека развојот на нервниот систем престанува во раните тинејџерски години, но некои неодамнешни истражувања покажуваат дека мозокот на адолесцентите поминува низ сложено преобликување кое не завршува барем до 25-тата година од животот.
Најважните промени вклучуваат намалување на „сивата материја“ бидејќи мозокот ги отстранува синапсите кои овозможуваат една клетка да комуницира со друга. обвивка — има тенденција да се размножува.„Тие се како мозочни автопати“, вели проф. Линдзи Скеглиа, невропсихолог на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Јужна Каролина. Резултатот е поефикасна невронска мрежа која може побрзо да ги обработува информациите.
Лимбичкиот систем, вклучен во чувството на задоволство и награда, е првиот што созрева. „Овие области се целосно слични на возрасните за време на адолесценцијата“, објаснува Скеглиа. Префронталниот кортекс, кој се наоѓа зад челото, созрева побавно. Овој регион е одговорен за размислување од повисок ред – што вклучува емоционална регулација, одлучување и само контрола.
Релативната нерамнотежа на развојот на овие два региона може да објасни зошто адолесцентите и младите се повеќе склони кон ризик од возрасните.
„Многу луѓе го опишуваат адолесцентниот мозок како машина со целосно формирана педала за гас, но без сопирачки“, вели Скеглиа. И капењето на нашите неврони во алкохол – за кој е познато дека ослободува инхибиција – може само да го зголеми ова барање возбуда. За особено импулсивни тинејџери, алкохолот може да создаде маѓепсан круг на лошо однесување и деликвенција. „Поимпулсивните деца имаат тенденција да пијат повеќе, а повеќе алкохол предизвикува поголема импулсивност“, додава професорот.
Ако адолесцентите пијат често и многу, тие можат да го нарушат развојот на мозокот на долг рок. Надолжните студии покажуваат дека раното пиење е поврзано со побрзо опаѓање на сивата материја, додека растот на белата маса е забавен. „Тие автопатишта не се толку поплочени со деца кои почнуваат да пијат“, вели Скеглиа.
Последиците може да не бидат веднаш видливи во когнитивните тестови; во младиот мозок, регионите одговорни за решавање проблеми можат да работат малку понапорно за да ги компензираат дефицитите. Сепак, ова не може да трае вечно. „По многу години пиење, гледаме помала активација во мозокот и полоши перформанси на овие тестови“, забележува професорот.
Раното пиење исто така може да влијае на менталното здравје и го зголемува ризикот од злоупотреба на алкохол подоцна во животот. Ова е особено точно за луѓето со семејна историја на алкохолизам – колку порано почнат, толку е поголема веројатноста и самите да развијат проблем со алкохолизмот. Се чини дека влијанието на гените поврзани со зголемен ризик од злоупотреба на алкохол е најсилно во овој критичен период на развој на мозокот. „Колку подоцна некој со оваа предиспозиција почне да пие, толку е помала веројатноста овие гени да влезат во игра“, истакнува Скеглиа.
Како овие наоди можат да влијаат на изборот на адолесцентите – и на одлуките на нивните родители за тоа како и кога да им дозволат да пијат дома? „Нашата порака е да го одложите онолку долго колку што можете“, нагласува Скеглиа, „бидејќи вашиот мозок сè уште се развива и дозволете му да биде што е можно поздрав пред да почнете да се занимавате со работи како што се алкохол и употреба на други супстанции“.
Дали овој совет треба да се запише во закон е друго прашање. Скеглиа наведува дека во неговите јавни настапи за консумирање алкохол често го слуша прашањето за „европскиот модел на пиење“ од публиката. Во некои земји како Франција, на малолетниците им е дозволено да се напијат чаша вино или пиво со семеен оброк. Дури и надвор од Европа, многу родители веруваат дека нежното воведување алкохол во контролиран контекст ги учи младите да пијат безбедно и да го намалат прекумерното пиење подоцна, додека неговото ограничување го прави примамливо „забрането овошје“.
Ова е мит. „Истражувањето покажа дека колку попопустлив е родителот во врска со употребата на алкохол, толку е поголема веројатноста детето да има проблем со алкохол подоцна во животот“, забележува Скеглиа. Сеопфатен преглед покажува дека, спротивно на верувањето за забранетото овошје, „родителите кои спроведуваат строги правила во врска со употребата на алкохол кај адолесцентите се силно поврзани со помалку пиење и помалку ризично однесување поврзано со алкохолот“.
Повеќето докази, исто така, сугерираат дека построгите мерки за консумирање алкохол и повисоката возраст за пиење, исто така, поттикнуваат поодговорно консумирање. Тоа го потврдува и студијата на Александар Ахамер од австрискиот Универзитет „Јохан Кеплер“ во Линц, каде оние постари од 16 години можат легално да купуваат пиво или вино. Значи, ако аргументот е дека построгите закони само ја зголемуваат желбата за пиење, тогаш би се очекувало Австрија да има поздрава култура за пиење од САД – каде минималната законска возраст за пиење е 21 година. Но, тоа не е така.
Двете земји забележаа зголемување на прекумерното пиење откако ќе се достигне минималната возраст. „Но, овој резултат беше 25 отсто поголем во Австрија за 16-годишниците отколку во Соединетите држави за 21-годишниците“, вели Ахамер.
Со други зборови, се чини дека доцнењето поттикнало поодговорно однесување за пиење.
Со оглед на научните докази, дали владите треба да ја одредат законската минимална возраст на 25 или повеќе години – кога мозокот ќе престане да се развива? Експертите истакнуваат дека тоа не е толку едноставно, бидејќи придобивките од јавното здравје мора да се избалансираат со перцепцијата на луѓето за личната слобода.
„Мислам дека границата од 25 години не би била широко прифатена“, рече Џејмс Мекилоп, од Универзитетот Мекмастер во Хамилтон, Онтарио, кој го проучува однесувањето на зависниците. „Високата минимална возраст се смета за патерналистичка и може да се смета за лицемерна ако возраста за гласање доаѓа од полнолетство или законската возраст за воена служба е 18 или 19 години.
Пушење, алкохол, опиоиди – вечни непријатели на долговечноста
Ачамер се согласува со овој став. „Во одреден момент мораме да ги оставиме луѓето сами да одлучуваат“.
Наместо тоа, Меккилоп предлага да им се обезбеди на адолесцентите подобро образование за ризиците од алкохолот и за начините на кои тој влијае на зреењето на мозокот.
„Но, тоа е само под претпоставка дека луѓето природно ќе развијат одговорни навики, што е прилично оптимистичко предвидување“.
Веројатно, овие наоди би ги заинтригирале адолесцентите, но не треба да очекуваме дека тие ќе станат тетотални. Многумина пијат, пушат и користат дроги иако се свесни за долгорочните здравствени ризици – но можеби ќе размислат двапати пред да нарачаат уште една рунда.